Neuromusculaire therapie

Neuromusculaire therapie | Vitaz Fit

Als neuromusculair therapeut ga ik ervan uit dat je lichaam zichzelf kan herstellen. Mijn behandelingen stimuleren het zelfherstellend vermogen van je lijf en helpen bij een gezond evenwicht tussen lichaam en geest.

Ben je bereid om zelf actief mee te werken aan je eigen herstel?

Dan ben je bij mij aan het goede adres! Ik help je weer ontspannen en pijnvrij te bewegen. We gaan samen op zoek naar de mogelijke oorzaak van je klachten. Je krijgt informatie over hoe het lichaam werkt, hoe klachten kunnen ontstaan en hoe je ze in de hand kunt houden of kunt voorkomen. Het succes van de behandelingen ligt voor een groot deel in je eigen handen.

In mijn praktijk wordt iedere behandeling afgestemd op jouw klacht/lichaam. Ik gebruik moderne behandelmethodes en inzichten om je pijn en spanning te verlichten. Door te werken met spierkettingen, uitstralingspatronen en fasciale lijnen, kijk ik verder dan alleen de lokale klacht.

Triggerpoints kunnen behandeld worden door middel van:

Triggerpoints

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en vaak op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat een spier bij uw schouderblad wordt behandeld, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt.

“Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.”


Triggerpoints kunnen behandeld worden door middel van:

  • Dry needling
  • Massage
  • Zelf massage
  • Myofasciale technieken.
  • Koelen in combinatie met rekken.
Triggerpoint therapie
Dry Needling | Vitaz-fit

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd is, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna wordt het naaldje door de spier naar het triggerpoint toegebracht; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje. Het naaldje wordt op en neer bewogen om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt.


Resultaten:

  • uitstralende pijnklachten nemen af
  • de bewegelijkheid neemt toe
  • verbeteringen in kracht en coordinatie
  • toename van energie en gevoel van algehele ontspanning