Meer over voetentraining

hallux valgus
Video afspelen over hallux valgus

Hallux valgus

Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

Metatarsalgie

Metatarsalgie betekent ‘voorvoetpijn’. Ook wel bekend als spreidvoet of doorgezakte voorvoet. Deze voetklacht doet veel pijn. Het lijkt alsof je op je botjes loopt. In de loop van de tijd verergert de pijn.

Video afspelen over metatarsalgie
Video afspelen over hielspoor

Hielspoor

Heb jij pijn aan de onderkant van je voet? Bij je hiel? En vooral als je net in beweging komt? Dan heb jij last van hielspoor. Hielspoor staat ook wel bekend onder fasciitis plantaris of peesplaatontsteking. Hielspoor is een irritatie van de peesplaat. De oorzaak van hielspoor is meestal overbelasting van de peesplaat. Dit kan bijvoorbeeld ontstaat als je veel staat, overgewicht hebt of regelmatig sport.

Klauw- of hamertenen

Een hamerteen, klauwteen of krabbelteen is een kromme teen. De teen kan omhoog of omlaag staan, stijf zijn en pijn doen. Vaak heb je ook last van eelt. Als de pijn heel erg is, loop je niet makkelijk. Daarbij liggen andere voetklachten op de loer, zoals een hallux valgus of likdoorn.

Video afspelen over Hamertenen_en_klauwtenen
Video afspelen over Nortons Neuroom

Mortons neuralgie

Een mortons neuroom is een beklemde gevoelszenuw in je voet. Meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Deze gevoelszenuw vraagt meer ruimte dan daadwerkelijk aanwezig is en raakt overprikkeld. Dit heeft vaak een branderige of stekende pijn tot gevolg. Bij het uitdoen van de schoenen verdwijnt de pijn.
Veel schoenen drukken de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe, waardoor de deze gevoelszenuw bekneld raakt. Mortons neuroom wordt ook wel mortons neuralgie genoemd.

Tailor's bunion

Een tailor’s bunion lijkt veel op een hallux valgus. Net als de grote teen draait de kleine teen naar binnen, tegen de 4e teen aan. Je kunt last hebben van de scheve kleine teen. De kleermakersknobbel kan gaan irriteren of er kan eelt op komen en er kan druk ontstaan in je schoen en je kleine teen kan zeer gaan doen.

Video afspelen over tailers bunion
Video afspelen over hallux rigidus

Hallux rigidus

Hallux betekent grote teen. Het Latijnse woord wordt gebruikt voor alle klachten aan de teen:
Bij een hallux rigidus kun je je grote teen helemaal niet meer bewegen. Een hallux limitus houdt in dat je last hebt van een stijve teen. (Je kunt je grote teen nog wel bewegen, maar dit gaat moeizaam en het kan pijnlijk zijn).

Gezonde voeten

Wil jij je voeten gezond en sterk houden en voet- en houdingsklachten voorkomen? Want voorkomen is beter dan genezen.

Video afspelen over gezonde voeten