voet-hallux-valgus-anatomie

Hallux Valgus

Een Hallux Valgus is een scheve teen. Deze term komt uit het Latijn. Hallux betekent ‘grote teen’ en Valgus betekent ‘naar buiten gericht’. Het is niet heel duidelijk hoe een Hallux Valgus ontstaat. Wel valt het op dat bij mensen die geen schoenen dragen, het vrijwel niet voorkomt. Er zijn landen waar mensen minder vaak schoenen dragen dan wij en daar komt zo’n scheve teen dan ook minder vaak voor. Als we kijken naar landen waar mensen wel schoenen dragen, heeft ongeveer 25 tot 33 % last van een Hallux Valgus.

 
Waardoor ontstaat die scheve grote teen?

Vaak denken mensen dat zo’n scheve teen erfelijk is. Het komt inderdaad vaak voor dat meer mensen in de familie er last van hebben. Maar de meest logische verklaring hiervoor is dat mensen een bepaalde manier van lopen of een bepaalde houding van elkaar overnemen. Als jij op dezelfde manier loopt en op dezelfde manier staat als je vader of je moeder, kun je dus ook een Hallux Valgus ontwikkelen.

Er zijn ook andere factoren die van invloed zijn, zoals het dragen van te smalle schoenen, het dragen van te kleine schoenen én het dragen van hakken. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je voet verkeerd of te zwaar belast wordt, waardoor je ook een Hallux Valgus kan ontwikkelen.

 

Wat is dan eigenlijk het probleem?

Je kunt er behoorlijk last van krijgen, omdat de botjes in je voet gaan wijken.

Normaal gesproken staan de gewrichtjes van je grote teen in het verlengde van je middenvoetsbeentje. Bij een Hallux Valgus wijzen de grote teen en het botstukje in je middenvoet een andere kant op. Hiermee verandert de stand van je gewricht van je grote teen. Ook heeft dit invloed op je spieren. Een Hallux Valgus kan behoorlijk pijn doen, maar er zijn ook mensen die er weinig last van hebben. Als je wel pijn hebt, kan dat veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking of omdat het kraakbeen in het gewricht geïrriteerd raakt. Doordat de botjes in de voet niet meer goed tegenover elkaar staan, kun je je voet niet meer zo goed afwikkelen. Hierdoor wordt de belasting tijdens het lopen niet gelijkmatig verdeeld en kan het kraakbeen op de plekken waar de druk het hoogst is, dunner worden.

 
Opereren dan maar?

Over het algemeen heeft het niet veel zin om een Hallux Valgus te opereren. Het is best een ingrijpende operatie en het kan maanden duren voordat je weer normaal kunt lopen. Bovendien is de kans groot dat je klacht weer terugkomt omdat er niets aan de oorzaak van de scheefstand is gedaan.

 
Je voeten trainen?

In veel gevallen is er iets aan te doen zonder dat je je hoeft te laten opereren. Je kunt er met specifieke oefeningen iets aan doen. Hiervoor is een doelgerichte training noodzakelijk om je tenen los te maken en om je spieren beter te laten samenwerken. Naast je training kan er gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen om de Hallux Valgus te laten verminderen of helemaal te laten verdwijnen.

 
En als ik daar nu geen zin in heb?

Er niets aan doen kan leiden tot pijnklachten van knieën, heupen, rug en zelfs schouders en nek. Je moet je lichaam zien als bouwsteentjes op elkaar. Als één blokje scheef staat, staat de rest ook scheef. Begin ook met het aanschaffen van de juiste schoenen, waarin je voeten de ruimte krijgen en je ze de juiste ondersteuning biedt.

 

Ik beantwoord graag vragen als je die hebt. Stuur me een berichtje!

Nieuwste berichten

Hier lees je de nieuwste berichten die door Vitaz-fit zijn geplaatst. 

zo krom als een hoepel

Zo krom als een hoepel

“Schouders naar achteren en omlaag, kin in, borst vooruit, buik in en je knieën van het slot!”. Anders wordt je zo krom als een hoepel. Komt dit je bekend voor?
wat als je een bloem was

Wat als jij een bloem was…

Als een bloem niet groeit, ga je dan zitten rommelen aan de bloem of verbeter je de omgeving waarin de bloem groeit? Hoe doe jij dat eigenlijk met je gezondheid?
lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één!

Lichaam en geest zijn één. Het is jouw taak om de signalen van je lichaam te vertalen naar een persoonlijke boodschap.

Contact

Wanneer je vragen hebt of een afspraak wilt maken, kun je altijd even contact opnemen.