gevallen

waarom sommige klachten lang duren

Blijf je maar last houden van je schouder, je rug of je nek? Heb je jezelf overbelast met sporten, ben je gevallen of heeft je lichaam op een andere manier een tik gehad? 

 

In principe kan je lichaam zelf herstellen en is het sterk genoeg om pijntjes zelf op te lossen. Als je lichaam een flinke fysieke overbelasting heeft ervaren, zeker als het onverwachts was, is dat niet altijd vanzelfsprekend. Stel dat je ineens uit het niets viel. Je lichaam was ontspannen en niet voorbereid. 

 

Dan, opeens, lig je onderuit. In een fractie van een seconde spande je lichaam alles aan om je te beschermen. Misschien zwaaide je instinctief met je armen om jezelf staande te houden of wilde je je hoofd beschermen tegen een val. Dat gaat allemaal heel snel en onbewust. 

 

Voor je lichaam en voor jou zelf waarschijnlijk ook, heeft dit best een behoorlijke impact. Nadat je overeind gekrabbeld bent en van de schrik bekomen bent, is het heel aannemelijk dat je lijf nog gespannen is. Die heeft daar even tijd voor nodig, om te beseffen dat het nu echt veilig is en dat het weer kan ontspannen. Vaak gaat dat goed, maar soms ook niet. Dan zit de schrik er zo in, dat je lichaam op bepaalde plaatsen gespannen blijft. Alsof het nog steeds nodig is om zichzelf schrap te zetten. Dan ontstaan er verkrampingen in je spieren die niet meer loslaten en ervaar je pijn. 

 

Als je hier niets mee doet, breiden de klachten steeds verder uit. Meer verkrampingen, meer stijfheid, minder bewegingsruimte. De oplossing is uiteraard ontspanning en jezelf bewust maken van de ontspannen en gespannen plekken in je lichaam. 

 

Een massagebehandeling, of triggerpointbehandeling zoals dry-needling kan helpen om van buitenaf ontspanning van de spieren te bewerkstelligen. Triggerpoints zijn die verkrampingen in je spier, die vervelende klachten kunnen geven zoals pijn, tintelingen en uitstralingspijn. Spieren die ontspannen gemaakt worden door massages, e.d. geven een signaal aan het brein van ontspanning. Ontspanning betekent veiligheid voor het brein. En als er een signaal van veiligheid is, is verkramping en spanning niet meer nodig. 

 

Zo mooi werkt je lichaam.

 

 

Nieuwste berichten

Hier lees je de nieuwste berichten die door Vitaz-fit zijn geplaatst. 

zo krom als een hoepel

Zo krom als een hoepel

“Schouders naar achteren en omlaag, kin in, borst vooruit, buik in en je knieën van het slot!”. Anders wordt je zo krom als een hoepel. Komt dit je bekend voor?
wat als je een bloem was

Wat als jij een bloem was…

Als een bloem niet groeit, ga je dan zitten rommelen aan de bloem of verbeter je de omgeving waarin de bloem groeit? Hoe doe jij dat eigenlijk met je gezondheid?
lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één!

Lichaam en geest zijn één. Het is jouw taak om de signalen van je lichaam te vertalen naar een persoonlijke boodschap.

Contact

Wanneer je vragen hebt of een afspraak wilt maken, kun je altijd even contact opnemen.