frozen shoulder

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening van het kapsel van de schouder, die pijn en een flinke bewegingsbeperking veroorzaakt in het schoudergewricht. Deze aandoening van de schouder kan de patiënt behoorlijk lang belemmeren in zijn/ haar dagelijkse leven. Frozen shoulder is een Engelse term en betekent letterlijk ‘bevroren schouder’. Dit slaat niet op de temperatuur van de schouder, maar op de stijfheid van het schoudergewricht. Er is sprake van een te strak kapsel. Het gewrichtskapsel zit om de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Het gewrichtskapsel is verdikt en verschrompeld, waardoor het strakker om het gewricht zit en de bewegingsruimte voor de bovenarm vermindert.

 

DE OORZAAK

Een frozen shoulder kan voorkomen na een harde val op de schouder, een ongeluk, na een operatie, een slijmbeursontsteking of nadat iemand lang rust heeft moeten nemen. Ook diabetes, een traag werkende schildklier, bepaalde hart-en vaatziekten en Parkinson zijn risicofactoren. Als een frozen shoulder geleidelijk ontstaat, lijkt er vaak geen duidelijke oorzaak te zijn. Therapeuten die holistisch werken, dus het hele beeld van de mens met de klacht bekijken, constateren echter vaak dat er belemmerende psychische/emotionele factoren aanwezig waren rondom de periode van het ontstaan van de klacht.

 

DE FASES

Het verloop van de frozen shouder klacht verloopt in 3 stadia:

  • Fase 1 = de ‘freezing’ fase. In deze fase staat de pijn in de schouder centraal en de ontsteking van het gewrichtskapsel (capsulitis). Tijdens het bewegen wordt de pijn erger. Het is mogelijk dat de pijnklachten ’s nachts verergeren. De bewegingsbeperking begint al in deze fase met toenemende pijnklachten. De fase duurt 2 tot 9 maanden. 
  • Fase 2 = de ‘frozen’ fase. In deze fase staat de bewegingsbeperking in de schouder centraal. Er ontstaat een progressieve actieve en passieve bewegingsbeperking terwijl de pijnklachten afnemen. De bewegingsbeperking kan oplopen tot meer dan 50% in vergelijking met de niet-aangedane schouder. Deze fase duurt 4 tot 9 maanden. 
  • Fase 3 = de ‘thawing’ fase. In deze fase staat het herstelproces van de schouder centraal. De bewegingsbeperking begint te verminderen en de schouderfunctie neem weer langzaam toe. Deze fase duurt 12 tot 24 maanden.

 

PROGNOSE

De prognose van het herstel ligt tussen de anderhalf en drie jaar. Minder dan anderhalf jaar komt niet vaak voor en als het langer dan drie jaar duurt, zal de patiënt vaak blijvend last houden in meer of mindere mate. Dit is het uitgangspunt van de reguliere geneeskunde. Met de juiste therapie is het soms echter wel mogelijk om sneller te herstellen.

 

Nieuwste berichten

Hier lees je de nieuwste berichten die door Vitaz-fit zijn geplaatst. 

gevallen

waarom sommige klachten lang duren

Blijf je maar last houden van je schouder, je rug of je nek? Heb je jezelf overbelast met sporten, ben je gevallen of heeft je lichaam op een andere manier een tik gehad?
dry needling

Wat is dry needling

Dry needling is een effectieve methode om triggerpoints te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in je spier die pijnklachten geven
Whiplashklachten

Whiplash

Whiplashklachten na een auto-ongeluk komen geregeld voor. Ik help je graag je pijnklachten te verminderen en weer te vertrouwen op je lichaam

Contact

Wanneer je vragen hebt of een afspraak wilt maken, kun je altijd even contact opnemen.