Waar komt mijn pijn vandaan

Waar komt pijn vandaan?

Dit kleurige plaatje laat zien welke delen van je lichaam door welke zenuwen aangestuurd worden. Dat aansturen wordt met een mooi woord ‘innerveren’ genoemd.

Als je pijn hebt in je voet, is je automatische reactie dat je over je voet gaat wrijven. Als het lang genoeg duurt, ga je met die klacht naar de huisarts. Als je kijkt naar het blauwe stuk op het plaatje, dan kun je zien dat dit van je billen naar je voet loopt. Dat betekent dat zenuwen die uit je rug komen, door je been, naar je voet lopen. Als je met je benen over elkaar zit of met je benen opgevouwen op de bank, dan kun je last krijgen van een ‘slapende’ voet.

Het roze gedeelte laat zien dat de zenuwen die uit de regio van je nek komen, over je schouders en armen naar je hand lopen. Heb je wel eens zo’n bloeddrukmeter om gehad? Heb je ook gemerkt dat je een vervelend gevoel krijgt in je hand als die band net even te lang strak getrokken wordt?

Zenuwen

Zenuwen zijn gevoelig en willen graag ruimte hebben. Als ze beperkt worden of afgekneld, krijg je pijnklachten. Dat kan op de plek zelf pijn geven, maar ook in het hele gebied dat bij die zenuw hoort. Pijn in je hand kan dus van de hand zelf uit komen, maar ook van je onderarm, bovenarm of je nek.
Je wist misschien al dat mensen die een hartinfarct hebben soms klagen over pijn aan hun arm. Nu snap je waarom dat zo is. Kijk maar naar de rode kleur.

Dit plaatje laat alleen de achterkant van het lichaam zien, maar voor de voorkant van het lichaam geldt hetzelfde.

Nu je dit weet, snap je ook dat sommige klachten misleidend kunnen zijn. Pijn in je been kan komen door een blokkade in je onderrug en tintelende vingers kunnen veroorzaakt worden door spanning in de bovenrug.

Dit is even heel kort uitgelegd hoe het werkt met klachten aan spieren, huid, bindweefsel, etc. Maar dit geldt ook voor organen. Zenuwen ontspringen vanuit je ruggenmerg en vervolgen daarna hun weg naar bepaalde organen.

De zenuwen die uit het groene deel komen, innerveren bijvoorbeeld ook de darmen, de baarmoeder, de blaas. Als je darmklachten hebt, kan het bindweefsel van de onderrug ook wat strak en gevoelig zijn. Het mooie is dat je met bindweefselmassage de rug soepeler maakt én je beïnvloedt hiermee ook de darmen, waardoor je darmklachten kunnen verminderen.

Nieuwste berichten

Hier lees je de nieuwste berichten die door Vitaz-fit zijn geplaatst. 

voet-hallux-valgus-anatomie

Hallux Valgus

Een hallux valgus is een scheve grote teen. Deze kan pijn geven en invloed hebben op de rest van je lichaam. Je grote teen recht trainen is de beste optie.
waarom lokaal behandelen niet werkt

Waarom lokaal behandelen vaak niet werkt.

Puur lokaal een klacht behandelen geeft in de meeste gevallen geen blijvend resultaat. Je lichaam is namelijk een prachtig ingewikkeld systeem en veel structuren werken met elkaar samen.
gevallen

waarom sommige klachten lang duren

Blijf je maar last houden van je schouder, je rug of je nek? Heb je jezelf overbelast met sporten, ben je gevallen of heeft je lichaam op een andere manier een tik gehad?

Contact

Wanneer je vragen hebt of een afspraak wilt maken, kun je altijd even contact opnemen.